1866 års detaljplan för Björkhagen

Den del av Magnarp som skulle bli Björkhagen började växa på 1910-talet. Något förvånande är det att planen som användes finns på en karta från 1866.

Planen finns i ett dokument som betecknas 11-BAR-75 och avser hemmansklyvning av fastigheten Magnarp 6 3/16. Dokumentet finns på nätet i Lantmäterimyndigheternas arkiv för Skåne/Ängelholm/Magnarp. Kartan som användes baserades på den karta som togs fram till laga skiftet för Magnarps by 1839-41. 1841 fanns ”Björkhagsvägen”, som troligen huvudsakligen användes för färd ner till den gemensamma tångtäkten vid havet.

Laga skifte Magnarps By Björkhagen karta

Karta från laga skiftet i Magnarps By 1839-1841 (delen som visar det blivande Björkhagen)

Ola Svensson som ägde Magnarp 6 3/16 dog 1866. Om planen verkligen är från 1866 skulle det kunna vara sonen Janne Olsson som är visionären bakom planen. Troligare är dock att kartan har använts som underlag i början på 1900-talet för att göra en plan över Björkhagen. I dokument så sent som från 1920-talet kan man hitta referenser till 1866 års klyvning.

Planen på 1866 års karta ser ut så här:

Hemmansklyvning Magnarp 6 3/16 Björkhagen

Hemmansklyvning av Magnarp 6 3/16 år 1866 - första detaljplanen för Björkhagen

Om man lägger en karta från idag (hitta.se) exakt över ser man att vägarna Per Skomakares väg, Porslångsvägen, Kustroddarevägen, Handlarens väg, Store Jöns väg, Långrevsvägen, och Strandridarevägen är nästan exakt lika. Gränsen mot Skepparkroken gick vid nuvarande Linbråkarvägen. Björkdungen är inritad som ”Park”

Hemmansklyvning Magnarp 6 3/16 1866 detaljplanen Björkhagen

1866 års karta med överlagrad aktuell karta från hitta.se

Vägen mellan Majgårdsvägens skarpa sväng (vid Majgården) bort till Björkhagsvägen fanns som väg, men finns inte längre kvar. Min mormor och morfar (Elsa och Albert Brycker) köpte loss vägbiten och fick lägga samman den med sin fastighet – det röda äldre huset innanför Majgårdsvägen 5. Infarten vid Björkhagsvägen 20 finns dock kvar.

Den som har mer fakta, vill påpeka fel eller bara har kommentarer i största allmänhet får gärna höra av sig.

Annonser

Om Ragnar Larsson

bor i Björkhagen utanför Ängelholm i nordvästra Skåne
Det här inlägget postades i Björkhagshistoria, Planer och nybyggnation och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s