Sjökapten Erik Påhlsson (1809-1892) föddes i huset till vänster på vykortet här. Han gifte sig 1849 med Brita Christina Hulth (1816-1892) som var född i huset rakt fram på bilden.

Kroken i Skepparkroken på 30-talet
Erik Påhlsson gick, som de flesta pojkar i byn, till sjöss vid 16 års ålder.
Han gjorde några hundår som kock mm men läste senare till styrmansexamen och kaptensexamen i Stockholm.
Från 1844 var han kapten på egna fartyg. Först på två skonare och från 1854 på det större barkskeppet Prins Gustaf, som hade en besättning på 11 man.
Erik Påhlsson berättade att han seglat till fyra världsdelar och att han besökt 5 kejsardömen och 15 kungariken. 1865 slutade Erik Påhlsson sin sjömansbana för att ägna sig åt hemmet, fiske och lantbruket. En modell av Prins Gustaf hänger som votivskepp i Barkåkra Kyrka. Se även inlägget ”Skepparkrokens historia del 2”

Modell av barkskeppet Prins Gustaf i Barkåkra kyrka
Erik Påhlsson kunde vara borta tre år från familjen. Under dessa resor lät hustrun Brita Christina uppföra ett bostadshus till familjen. Det är hus nummer 2 på ”Ragnar Påhlssons karta”. Ett hus där senare konsthanverkare Karl Erik Torsell bodde. Huset kallas Skepparegården.

Erik Påhlssons hus i Skepparkroken på konsthantverkare Torssells tid
Erik och Brita Christina Påhlsson fick tre barn.
Dottern Emma Påhlsson (1853 – 1929) har 1925 beskrivit faderns och familjens livsöde. Hon skriver mycket om livet i Skepparkroken på 1800-talet. Mer från Emmas beskrivning senare.
Emma förblev ogift och stannade i hemmet och tog han om föräldrarna på deras ålderdom.
Erik Påhlsson är Ragnar Påhlssons farfar.
Erik och Brita Christina dog båda 1892 i följder av pandemin ”ryska snuvan”.
Emma bodde kvar i huset till sin död 1929.
Alla tre ligger begravda på Barkåkra kyrkogård.

Gravar för Emma Påhlsson (vänster) och Erik och Brita Christina Påhlsson på Barkåkra kyrkogård
Väldigt intressant! Jag ser fram mot att få veta mer om Skepparegården. Vi bodde 1945 – 1952 sommartid i den del av huset som sedan blev Thorssells verkstad. Vi kallade gården Kjellssongården. Anna Kjellsson ägde det stora huset och hade en liten lägenhet på övervåningen och hyrde ut resten av huset till sommargäster. Vintertid bodde hon i Helsingborg. Hennes syster, tandläkaren Stina Kjellsson bodde i den ena delen av det vita huset. Nu undrar jag hur och om de var släkt med Påhlssons?
Kettan
Kul att höra! Har du några foton från den tiden?
Anna och Stina var barnbarn till sjökaptenen och kusiner till Ragnar Påhlsson. Se mer i nytt inlägg om Skepparkroken No 2 – Skepparegården.
Min farfars farfar var kapten Erik Påhlsson .Jag har berättelsen som Emma skrev .Tavlan som föreställer skeppet Prins Gustav finns i släkten.
Hej AnneMarie!
Kul att du hittade hit. Jag hittade en kopia av Emma Påhlssons berättelse i en pärm på Ängelholms stadsbibliotek. Berättelsen vore värd att renskrivas och ges ut i någon form.