Att Bjärebygden hade en storhetstiden under bronsåldern ser man på alla ättehögar som fortfarande finns kvar. Vid nedfarten till Björkhagen mittemot Björkhagsgården ligger en mindre ättehög på höger sida. Den ser i slutet på februari 2010 mer ut som en snöhög. Runt Björkhagen finns flera andra mindre högar.

Ättehög på höger sida av vägen vid nedfarten till Björkhagen
På en kartan över Errarp från 1764 finns ett antal namngivna högar utmärkta med grönt. ”Slotthögen” vid vägen till Barkåkra undersöktes och restaurerades för c:a 20 (?) år sedan. Att namnen, på samma sätt som för Dagshögen vid Torekov, förts vidare genom århundraden kan vi nog förutsätta.

Ättehögar på storskifteskarta över Errarp från 1764
Tittar man på ett flygfoto från Eniro ser man att de flesta högarna finns kvar även om de är kraftigt bevuxna. Vem eller vilka är ansvariga för att förvalta dessa fornminnen?

Ättehögar i Errarp som de ser ut idag på flygfoto från Eniro
På en karta från 1815 finns ett antal högar inne i den så kallade Valhallskogen vid samhället Skälderviken. Högarna, som här kallas ättebackar, fungerade som ”kyrkogårdar” under många århundraden.

Ättebackar i Valhallskogen vid Skälderviken på en del av en karta från 1815
På höjden ovanför Luntertun finns en gammal domarring. Om det och annat från Barkåkra socken berättar Inga Bengtson på videon som följer. Det är ett utdrag på två och en halv minut från en video från 1975-80 av Björn Ellerstrand. Hela videon, som är på 45 minuter, finns att låna som DVD på Ängelholms stadsbibliotek. Där kan man också låna Inga Bengtsons bok ”Engelholmsbygd i gammal tid”.