Rädda Vejbybadet!

På 1950-talet fanns om somrarna en simskola i Skepparkroken. Den fungerade bra men det kan inte ha varit nyttigt för simlärare Ulla Bergström och Ingrid Tauscher att hela förmiddagarna och i alla väder stå och instruera i det kalla vattnet. Det var långgrunt och det gick inte att stå på land och instruera. Dykprov till simmärken togs inne vid Ängelholms simstadion som låg vid Klitterhus. Bassängen hade sand-/dybotten och vattnet var så grumligt att man fick känna sig fram till dykmärkena.

Simstadion vid Ängelholms Havsbad c:a 1950

Simstadion vid Ängelholms Havsbad c:a 1950

Det var ett lyft när mina barn fick lära sig simma i Vejbybadet och jag har tagit för givet att även mina barnbarn ska få samma möjlighet. Ängelholms Kommunalfullmäktige har dock andra planer och fattade 2009-11-16 beslutet:

28. att uppdra åt tekniska nämnden, att i samråd med kultur- och fritidsnämnden, försälja Skörpinge skola och badanläggningen i Vejbystrand

Det finns dock hopp. Facebook sidan ”Rädda Vejbybadet” har idag 2125 fans och politikerna börjar känna trycket. Kan Ängelholm låna ut miljoner till Vägverket borde det finns plats för kultur- och fritidsverksamhet av denna typ.

Här berättar nu Inga Bengtson om Vejbybadet och Vejbystrand på videon från 1975-80 som följer. Det är ett utdrag på en och en halv minut från en video om Barkåkra av Björn Ellerstrand. Hela videon, som är på 45 minuter, finns att låna som DVD på Ängelholms stadsbibliotek.

Fråga dina Ängelholmspolitiker inför höstens val hur dom ställer sig till att rädda Vejbybadet!

Annonser

Om Ragnar Larsson

bor i Björkhagen utanför Ängelholm i nordvästra Skåne
Det här inlägget postades i Aktuellt, Skånehistoria, Skepparkrokshistoria och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Rädda Vejbybadet!

 1. Fast försäljning är väl inte detsamma som nedläggning? Det kanske t.o.m. leder till utveckling?

  / Anders

 2. Ragnar Larsson skriver:

  Vejby IF har sagt sig kunna ta ansvar för driften under förutsättning att kommunen står kvar som ägare. Även Ängelholms simsällskap har visat visst intresse.

  Man kan ju hoppas på ett samarbete men tyvärr pekar det nog på nedläggning om kommunen tar sin hand helt från badet.

 3. Kurre skriver:

  Vejbystrand är fint.
  http://vejbypartiet.blogg.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s