Tittar man på Gerhard Buhrmans Skånekarta från 1684 finns stora likheter med dagens Skånekarta. Många av de vägar och namn vi har idag känns igen från 1600-talets karta även om namnen har en något annan stavning. Bjärehalvön ser ut så här:

Bjäredelen av karta över Skåne - förfärdigad 1684 av Gerhard Buhrman
Om man på 1600-talet färdades från Ängelholm mot Skepparkroken och Bjäre gick vägen via Storgatan till Rebbelberga och sedan västerut på Errarpsvägen. Samma väg som använts sedan Ängelholm grundades 1516 och som sedan skulle användas ända till Kungsgårdsleden anlades på 1960-talet. Luntertun finns med på kartan men ligger avsides. Errarps by passeras vid bron över Kägleån. Bron ligger på samma ställe som idag. Enesgården, som står med svårtydd skrift, är gården som senare kallades Errarp No 17. Gården är borta idag (se utredning på Engelholmiana)

Inre Bjäredelen av karta över Skåne - förfärdigad 1684 av Gerhard Buhrman
Efter att ha passerat ovanför Skepparkroken delar sig vägen vid Barkåkra kyrka. En större väg går via Vejby och Ljungby till Ängelsbäck. En mindre väg går via Karstorp till Förslöv.
En annan större väg går från Munka-Ljungby via Gånarp, Margretetorp och Förslöv till Ängelsbäck. Den påminner mycket om dagens sträckning.

Näst innersta Bjäredelen av karta över Skåne - förfärdigad 1684 av Gerhard Buhrman
Från Ängelsbäck går en väg via (Västra) Karup till kyrkan i Hov, som saknar utsatt namn. Sträckan Ängelsbäck – Karup finns inte idag.
En annan väg går mot Torekov.
Vägen som viker av mot Båstad ser också ut att gå ungefär som idag.

Näst yttersta Bjäredelen av karta över Skåne - förfärdigad 1684 av Gerhard Buhrman
Längst ut på Bjärehalvön känner vi igen många namn:
Hallavara, Troentorp, Segeltorp och många fler.

Yttre Bjäredelen av karta över Skåne - förfärdigad 1684 av Gerhard Buhrman
Jämför med dagens karta från hitta.se. Placeringen var kanske inte alltid så exakt.

Yttre Bjäredelen av karta över Skåne - från hitta.se 2010
1600-tals kartan över Hallands Väderö kan man se här.
Trevlig läsning! Visst är det fascinerande att så många av de vägar vi färdas på ofta har urgamla traditioner. Tänk så många som färdats på den innan oss.
/ Anders