Almgården i Skepparkroken är byggd 1906. Huset byggdes av en hemvändande emigrant, Carl Hulth, som bott många år i Boston. Därför var namnet på huset ursprungligen ”Boston”.

Almgården i Skepparkroken i november 2009
I början på 1800-talet låg på tomten ett brännvinsbränneri. Det huset är inringat på kartan från 1809.

Skepparkroken 1809 med hus på Almgårdens tomt inringad
Almgården låg lite i utkanten av Skepparkroken med avstånd till Skepparkrokens skola och till Thörns gård.

Almgården i Skepparkroken c:a 1920
På tomten finns förutom det större huset även ett mindre som ursprungligen byggdes som fabrik för tillverkning av kärl för ansjovisinläggning. Det huset gjordes snart om till sommarbostad för badgäster.

Det mindre huset på Almgården i Skepparkroken c:a 1980
Albertina Hulth (1864-1952) var en känd profil i Skepparkroken. Hon bodde i det mindre huset, som ett slags undantagsstuga, några år före sin död. Albertina var en riktig ”krutgumma” och var änka efter Anders Hulth (Hulths gård) sedan 1927. Carl Hulth, som byggde Almgården, var bror till Anders Hulth.

Albertina Hulth vid Almgården i Skepparkroken c:a 1950
Frans och Maja Fajers köpte Almgården 1950.

Frans och Maja Fajers vid Almgården c:a 1955
Ragnar Påhlsson som står för fakta beskrev huset, som har nummer 5 på hans karta, så här 1958:
Den stora villan, som vi nu kommer till, heter ”Almgården” och byggdes år 1906 av ingenjör Carl Hulth (f.1858 och d.1922). Han var född i Skepparkroken och bror till Anders Hulth. Villan hette ursprungligen ”Boston” till minne av de många år, som Carl Hulth vistades och var verksam i Boston i USA. Intill villan byggde han en liten fabrik för tillverkning av laggkärl av trä för ansjovisinläggning, men efter kort tid nedlades tillverkningen och fabriken inreddes till sommarbostad för badgäster. Fru Albertina Hulth bodde där i några år före sin död år 1952.
Efter Carl Hulths död har många familjer bott i villan under sommarmånaderna. Ar 1950 köptes den av läroverksadjunkt Frans Fajers från Karlshamn, som har den till sommarbostad.
I början av 1800-talet låg på tomten ett ställe, som ägdes av en brännmästare vid namn Nils Jönsson (f.1762 och d.1831). Där brändes hela byns behov av brännvin. Senare bodde där en änka, som hette Ana Hansson, men efter hennes död blev husen rivna, då de nära nog voro fallfärdiga.
Ett par bilder på tomten före bygget och huset som nybyggt finns i ett senare inlägg.
Under 40-talet bodde en familj, som jag tror hette Starfeldt, på Almgården. De hade tvillingflickorna Vera och Inga, som jag brukade leka med. Undras var de tog vägen?
Keth Andersson funderar över en familj – Starfelt – som bodde i Almgården under 1940-talet. ” …… Vera o Inga …… undrar var de tog vägen?”
Min tvillingsyster Vera o jag bor nu båda i Uppsala. Vår bror Torsten är bosatt i Mölle. Våra föräldrar, Tord o Anna-Lisa Starfelt, ägde Almgården fram till hösten 1949 eller möjligtvis till årsskiftet 1949-1950. Jag tror att huset fortfarande kallades villa Boston då våra föräldrar ägde huset. (Det mindre huset på tomten hyrdes då av familjen Fajers. )
Inga Lindström
Oh, så roligt Inga att du såg mitt inlägg. Jag bodde i det som nu heter Skepparegården, då Kjellsongården, i den lilla enrumslägenheten på gaveln. Heter och kallades på den tiden Keth-Bodil. Du kanske minns Elisabeth som sommaren 1948 bodde i det lilla huset. Hon kom från Tyskland. Hon blev sedan fosterbarn hos oss. Bor nu i Hamburg.
Har just pratat med Elisabeth. Hon har aldrig träffat dig och Vera. 1948 bodde Fajers i stora huset. Jag tror mig ha hört att de hyrde innan de köpte huset. Tydligen var inte ni där 48. I lilla huset bodde Albertina Hult som hyrde ut ett rum till Maj Ullner, Elisabeths styvmor.