Lunds skollovskoloni i Björkhagen, allmänt kallad Lundakolonin, byggdes 1924 på mark som köptes av Skepparkrokens byalag. Kolonin låg vid gränsen mellan Magnarp och Skepparkroken. Gränsen gick då vid Linbråkarvägen.

Lundakolonin i Björkhagen på 1920-talet (foto Robert Romberg)
Kolonin låg i nästan 60 år på det område i Björkhagen där det idag ligger 8 villor – Kustroddarevägen 15 A-H.

Kustroddarevägen 15 A-H i Björkhagen, där tidigare Lundakolonin låg
1979, några år före rivningen, såg kolonin ut så här.
När kolonin byggdes fanns inga andra hus ner mot vattnet. Tomten var på 7494 kvm och priset var 2000:-. Köpare var ”Föreningen för Lunds skollovskolonier och barnbespisning”. Kontraktet undertecknades av Alfred och Elin Thörn och bevittnades av Maja Beijer och Nils Hulth. Föreningen fick rätt till en tre meters bred väg ner till Skälderviken längs gränsen till Magnarp – så bildades Linbråkarvägen.

Björkhagen år 1926 på Häradsekonomiska kartan – Lundakolonin inringad
Fröken Maja Beijer som bevittnade köpekontraktet hade 1924 i nästan 20 år bedrivit barnkoloniverksamhet i Skepparkroken för fattiga barn från Lund. Hon bedrev verksamheten tillsammans med fröken Ida Westdahl. Först hyrde fröknarna i 14 år Mor Majas gård inne i kroken.

Barnkoloni i Skepparkroken för barn från Lund på 1910-talet
C:a 1920 köpte fröknarna Rosengården där de sedan drev koloniverksamheten till Lundkolonin i Björkhagen tog över.

Barnkoloni i Skepparkroken för barn från Lund på 1910-talet
Fröknarna drev sin barnkoloni i Skepparkroken som social välgörenhet. Kolonin besöktes av ”fina tanter” från hela Sverige, som Mina Svensson skrev i en hyllningsdikt till Maja Beijers 70-årsdag. (”Här samlades en hel elit / från Sveriges alla kanter / av mycket fina tanter”)

Barnkoloni i Skepparkroken för barn från Lund på 1910-talet
Kolonin i Skepparkroken finns också på vykort från c:a 1910.

Barnkoloni i Skepparkroken för barn från Lund på ett vykort från c:a 1910
Därefter en bild som visar en utflykt till stranden nedanför Almgården.

Barnkoloni i Skepparkroken för barn från Lund på 1910-talet
För att komma till den nya kolonin i Björkhagen tog man tåget till Vejbyslätt, som också var postorten där Posta-Frida hämtade posten för utdelning i Björkhagen.

Lunds skollovskoloni i Björkhagen på ett vykort från 1930-talet
Kolonin lades ner i slutet på 1970-talet och såldes till Ängelholms kommun.
Sist följer hela Mina Svenssons hyllningsdikt till Maja Beijers 70-årsdag 1945.

Mina Svenssons hyllningsdikt till Maja Beijers 70-årsdag 1945
Fint skrivet och vackert illustrerat av bl a min farfars syster, Ida Westdahl. Vi var nere i bl Kroken och Rosengården med omnejd alla somrar jag kan minnas. Bättre somrar kan man knappast ha. Alla på den tiden och hågkomster efter det – välkända och ibland berömda – personligheter fanns där. Mitt i sommaren fanns Petre’n, den svenska kirurgins fader, där med svart rock och svart hatt. Ida sa högt till Petre’n. Jasså hösten är redan här. Underbara tider och personligheter
På fotografiet med kaffekalas på Rosengården tror jag mig se farmor Torborg (Petrén) sittande på bordets vänstra långsida med mörkt hår och mittbena. Jag tror det är far Otto som står till höger bland ynglingarna i bakgrunden och att det är farbror Gustaf som sitter längst fram till vänster. Om detta är riktigt bör kortet vara från 20-talet.
kommer inte ihåg om ”våran tomt” köptes av Hulth eller Thörn, men det var någon av dem, som sålde…….